Als schuldhulpverlener is werken bij een deurwaarder juist heel verhelderend
Als schuldhulpverlener is werken bij een deurwaarder juist heel verhelderend


Petra Sijtsma | Incassomedewerker Corporate Gerechtelijk
Ik werk nog niet zo lang bij Syncasso. Dit is mijn tweede baan nadat ik eerder 19 jaar voor een bank gewerkt heb. Daarin had ik zijdelings te maken met deurwaarders. Door een reorganisatie bij de bank moest ik nadenken over een nieuwe baan. Ik heb er bewust voor gekozen om mezelf om te scholen naar schuldhulpverlener. Die opleiding heb ik gevolgd en inmiddels ben ik gecertificeerd schuldhulpverlener. Maar een baan vinden in dat werkveld is lastig. Weinig aanbod en meestal de eis dat je over een ruime ervaring moet beschikken. Die heb ik natuurlijk nog niet. Toen zag ik een vacature bij Syncasso. Ik ben heel nieuwsgierig en leergierig. Daarom leek het mij interessant om ‘de andere kant’ te leren kennen bij een deurwaarderskantoor.

Incasso helden
Ik werk officieel in het team Gerechtelijk Overig in Leeuwarden. We hebben onze teamnaam zelf omgedoopt in Team Collection Heroes. Overig klinkt net alsof ons team niet zo belangrijk is. Terwijl we voor opdrachtgevers de complete gerechtelijke invordering verzorgen. We willen trouwens niet alleen een incasso held zijn voor onze opdrachtgevers. Maar juist ook voor hun debiteuren.

Beeld gerechtsdeurwaarder bijgesteld
Mijn beeld van de gerechtsdeurwaarder is door dit werk compleet veranderd. Ik was in de veronderstelling dat het deurwaarderswerk uitsluitend draaide om een betaling af te dwingen. Nu ik zelf zie hoe het in de praktijk werkt, gaat daar een heel uitgebreid communicatieproces aan vooraf. Juist om te voorkomen dat de deurwaarder bij je aan de deur moet komen. Dat lukt helaas niet bij iedereen. Maar dan heb je het vaak zelf wel zover laten komen.

Samenwerken aan schuldenproblematiek
Voor mijn certificering als schuldhulpverlener moet ik PE (permanente educatie) bijeenkomsten bijwonen met andere schuldhulpverleners. Opvallend hoeveel grimmige reacties ik kreeg toen ik vertelde dat ik bij een deurwaardersorganisatie ben gaan werken. Er was zelfs iemand die daarom helemaal niet met mij wilde praten. Terwijl ik juist denk dat schuldhulpverlening en gerechtsdeurwaarders beter moeten gaan samenwerken om meer schuldproblemen op te kunnen lossen.

Verschillende werkafspraken
In ons werk worden we ondersteund door geautomatiseerde werkstromen en verschillende score-systemen. Die geven onder andere aan of een debiteur als een Niet-Willer of een Niet-Kunner aangemerkt moet worden. Of alleen met behulp van een betalingsregeling het betalingsprobleem kan oplossen. In ons team hebben we te maken met verschillende werkafspraken per opdrachtgever. Daarom hebben we regelmatig contact met de opdrachtgevers om te bespreken welke volgende stap we zullen gaan nemen. Of we bijvoorbeeld akkoord mogen gaan met een langere betalingsregeling. Ook omdat de vorderingen heel verschillend van aard zijn.

Identiteitsfraude
We behandelen bijvoorbeeld ook vorderingen van webshops. Daarbij moeten we extra attent zijn op identiteitsfraude. Voor we een dagvaarding opstellen, zijn we verplicht om het adres in de Basis Registratie Personen te controleren. Desondanks krijgen we toch nog regelmatig mensen aan de telefoon om ze te helpen om aangifte van identiteitsfraude te doen.

Allround
Ons team bestaat uit een mix van collega’s met heel veel ervaring en ‘verse’ krachten. Vanwege de diversiteit van het werk en de opdrachtgevers is het belangrijk dat iedereen ‘allround’ is. Ik ben zelf intensief ingewerkt door een collega met meer dan tien jaar ervaring. Dat vond ik zelf ook belangrijk, omdat ik wil snappen wat ik doe en wil weten waarom we dat doen.